Document

بازگشت

زمان مطالعه : ۳ دقیقه و ۲۴ ثانیه

روشهای غیرجراحی درمان شکستگی مهره های ستون فقرات

آنچه می‌خوانید :


 

روشهای غیرجراحی درمان شکستگی مهره های ستون فقرات

 

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی (تزریق سیمان) چیست؟

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی روش­های غیر جراحی جهت استحکام بخشیدن به مهره­های شکسته و پوک شده است که در انجام آن از فلوروسکوپ (دستگاه تصویر برداری زنده) کمک گرفته می­شود. این روش درمانی برای بیمارانی که در اثر پوکی استخوان مهره­ها دچار شکستگی این مهره­ها شده­اند کاربرد دارد.

موارد کاربرد:

  • شکستگی مهره ناشی از پوکی استخوان

  • شکستگی مهره ناشی از تهاجم تومور (متاستاز)

  • شکستگی مهره ناشی از بیماری مولتیپل میلوما (multiple myeloma)

  • بعضی از توده­های عروقی داخل مهره یا همانژیوما(hemangioma)

 

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی به دلیل کاهش درد، توانایی حرکتی بیمار را افزایش داده به طوریکه بیمار میتواند فعالیت های روزمره خود را بدون درد انجام دهد؛ همچنین این درمان از کاهش ارتفاع و یا شکستگی بیشتر مهره­ها جلوگیری می­کند. با افزایش توانایی حرکتی بیمار، میزان پوکی استخوانی وی کمتر شده و احتمال عفونت­های ریوی و مشکلات قلبی در او کمتر می­شود. زمانیکه مهره شکسته باشد مانند اتاقکی که دیواره­های آن فرو می­ریزد ارتفاع مهره کاهش می­یابد و موجب درد در مهره کمری و یا پشتی می‌شود.

در ورتبروپلاستی داخل محل شکستگی سیمان تزریق می‌شود اما در کیفوپلاستی ابتدا بالون خاصی وارد اتاقک مهره شده و داخل آن با ماده حاجب پر می­شود (با فشار مشخص) تا دیواره مهره‌ها مجددا به وضعیت طبیعی خود بازگشته و ارتفاع مهره حفظ شود سپس بالون خارج شده، و در حفره بوجود آمده، سیمان ارتوپدی تزریق می­شود تا دیواره مهره­ها مجددا بر روی هم نخوابند. با این درمان درد حاصله از شکستگی به طور چشم گیری کاهش می ­یابد.

 

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی (تزریق سیمان)

قبل از عمل

 

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی (تزریق سیمان)

حین عمل

 

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی (تزریق سیمان)

بعد از عمل

 

کاربرد ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی کدامند؟

  • درمان درد ناشی از شکستگی­های مهره­ای به دلیل پوکی استخوان
  • بیمارانی که بدلیل اختلال قلبی–ریوی ویا سن زیاد نمی­توانند ریسک عمل جراحی باز و ریسک بیهوشی و خون ریزی را تحمل کنند.
  • بیمارانی که استخوان‌هایشان برای جراحی ­های ترمیمی مهره­ ها بسیار ضعیف بوده و باید با انجام این عمل، مهره­ ها تقویت شده و ثبات خود را قبل از اعمال باز ترمیمی مهره­ ها بدست بیاورند.
  • بیمارانی که در اثر تومور بدخیم و یا متاستازهای ناشی از آن دچار تخریب مهره­ای شده­اند.
  • بیمارانی که بدلیل احتلالات متابولیکی و هورمونی و یا استفاده طولانی مدت از کورتن دچار پوکی استخوان شده­اند.
  • بیمارانی که بدلیل مولتیپل میلوما دچار تخریب مهره­ای شده­اند.
  • بیمارانی که همانژیوم (کلاف عروقی) پیشرونده در مهره­ها دارند.
  • شکستگی دردناک مهره همراه با نکروز (بافت مرده)، استخوانی (بیماری کومل یا Kummell).
  • شکستگی فشرده شده مهره­های کمری و پشتی (بدلیل پوکی یا تخریب استخوانی) که به درمان‌های دارویی و حمایتی پاسخ نمی ­دهند.

 

 

طریقه انجام این روش چگونه است؟

 

روش انجام ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی (تزریق سیمان)

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی (ترمیم مهره شکسته شده) بدون نیاز به بیهوشی و برش جراحی و تنها با ماده بی­حس کننده در مسیر ورود سوزن انجام می­شود. این روش بدون خونریزی و درد بوده و کل عمل حدود یک تا یک و نیم ساعت به طول می ­انجامد. در این روش با یک سوزن نازک ماده سیمانی شکل به محل شکستگی تزریق میشود. سیمان خیلی سریع در مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه سفت می­شود و سوزن خارج می­گردد، سپس برای بررسی توزیع مناسب سیمان بعد از عمل، بیمار برای سی تی اسکن فرستاده می­شود. بلافاصله بعد از انجام این عمل درد بیمار کاهش یافته و بیمار می­تواند یک ساعت بعد از عمل مقداری راه برود. توصیه می­شود بیمار حتما یک شب در بیمارستان تحت نظر باشد، سپس بیمار با دستورات دارویی از جمله آنتی بیوتیک ترخیص شده و توصیه می­شود یک هفته بعد جهت معاینه، مجدداً مراجعه کند.

 

 

فواید انجام ترمیم مهره شکسته شده به روش غیر جراحی:

  • به دلیل اینکه درد ناشی از شکستگی فشارنده مهره ­ها به کمک ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی به طور واضحی کاهش می­ یابد بیمار احساس خوبی داشته و بعد از چند هفته، اغلب بیماران می­ توانند میزان مصرف داروی مسکن خود را کاهش دهند.
  • هشتاد درصد از بیماران می­توانند فعالیت­ ها و حرکت ­هایی که قبل از انجام عمل قادر به انجام آن نبودند، بعد از عمل دوباره از سر بگیرند که این فعالیت­ها خود عاملی در جهت کاهش پوکی استخوان و سلامت قلبی-ریوی می­باشد.

بعد از این اعمال به دلیل کاهش درد بیمارانی که به طور کامل در حال استراحت بوده و قادر به حرکت نبودند می­ توانند از بستر برخیزند که این خود خطر و ریسک عفونت­های ریوی را کاهش می­دهد و موجب تقویت عضلات و حفظ روحیه فرد می­شود.

 

 

خطرات انجام اعمال ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی:

معمولا این روشها، روشهای کاملاً بی­ خطر و تاثیرگذاری هستند.

  • از جمله خطرهای این روش ورود سیمان در حین تزریق به داخل کانال نخاعی می­باشد که با وجود چک تزریق سیمان به صورت زنده در زیر تصویربرداری احتمال نشت سیمان به داخل کانال نخاعی بسیار نادر است.
  • مشکلات و عوارضی که ممکن است رخ دهند: خونریزی، عفونت، افزایش درد در گروهی از افراد و علائم عصبی مانند بی حسی و سوزش و در موارد بسیار نادری ممکن فلج رخ دهد.

مقالات پیشنهادی

1.webp
تزریق نقاط ماشه ای (تریگر پوینت)